Salda Gölü

Salda Gölü, ülkemizin en önemli ve ünlü göllerinden biridir. Göl Orta Anadolu’da bulunur ve oluşumu ve tarihi insanların ilgisini çekmiştir. Ülkemiz doğal güzelliği ile ünlü olup, doğal güzelliği hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmiş ziyaret etmek ve takdir etmek istediği yer olmuştur. Salda Gölü, her yıl binlerce turist alan göllerden biridir. Salda Gölü masmavi berraklığıyla ülkemizin muhteşem göllerinden biri haline geldi. Salda Gölü çevresinde araştırmalar halen devam ediyor suyunun ve kıyısının özellikleri merak oluşturmakta. Salda Gölü, son dönemde giderek daha popüler hale gelen bir göldür. Salda Gölü, ilk olarak 1989 yılında birinci sınıf bir doğa koruma alanı olarak belirlenmiştir. Daha sonra konum belirlendikten sonra göl koruma altına alındı. 1992’de arazinin kamulaştırılması nedeniyle, Salda Gölü yakınlarındaki bazı topluluklar 2. Sınıf doğal yaşam alanları olarak tanımlandı ve yeniden koruma altına alındı. 2012 yılında Salda Gölü rekreasyon alanı olarak kullanılmaya başlandı. Son olarak 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı’nın yayınladığı bildiriye göre Salda Gölü ve çevresi özel koruma altında bulunuyor. 

Salda Gölü Nerede?

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan bir yeryüzü cennetidir. 184 metre su derinliği ile ülkemizin en derin gölünü oluşturmakta. Salda Gölü çevresindeki 44 kilometre birinci sınıf doğa koruma alanı ilan edildi. Manzarası, kendinizi bir anda Maldivler’de hissettiriyor. Salda Gölü, gezginlerin yeni gözdesi olmuştur. Ülkemizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olan Salda Gölü’nü son dönemdeler oldukça popüler hale gelmiştir.  Salda Gölü, Burdur’a yaklaşık 56 kilometre uzaklıkta. Türkiye en derin gölü olma özelliğiyle dikkat çekmekte Ayrıca göl sahilinde ücretsiz olarak yüzebilirsiniz. Binlerce yıl önce bir jeolojik çöküş nedeniyle oluştuğu tahmin edilen bu göl meraklı kişiler tarafından sık sık ziyaret edilmekte. Salda Gölü özelliklerine bakacak olursak şunları görebiliriz. Burası alkalinli bir göldür. Gölün suyu temiz ve rengi turkuazdır. Salda Gölü’nün en derin noktası 184 metredir. Gölün yüzey yüksekliği 1316 metredir. Salda Gölü’nün yüzölçümü 40.70 km’dir. Salda gölü deniz seviyesinden 1140 metre yüksekliktedir. Gölün bulunduğu çevrede, soda ve kil bulunmakta bu nedenle suyunun şifa kaynağı olduğu bilinmekte. Yaban ördekler ise Salda Gölü yakınlarında yaşamlarını sürdürmekte. Salda Gölü’nde 7 küçük beyaz adadan oluşan bir şekilde karşımıza çıkmakta.

Salda Gölü Suyu Faydalı Mı?

Salda Gölü Türkiye’nin en derin tatlı su gölü olarak kabul ediliyor. Salda Gölü aynı zamanda dünyanın en derin üçüncü gölüdür ve antik çağlardaki büyük ölçekli volkanik patlamaların sonucu olduğuna inanılıyor. Salda Gölü ve çevresi milli park statüsünde olup, aynı zamanda birinci düzey sit alanı olarak listelenmiştir. Yani Salda Gölü ve çevresinde hiçbir yapılaşmaya veya çalışmaya izin verilmiyor. Bu şekilde doğal güzelliğini korunması amaçlanmakta. Ancak özel izinle kaydedilen arkeoloji ve bilimsel araştırmalar belirli bir aralıkta bu kapsama girmez. Salda Gölü denilince akla ilk gelen elbette Hint Okyanusu’nun Maldivler adasının ülkesini anımsatan muhteşem turkuaz rengi. Göle bu rengi veren bakteri kökeni ise beyaz mineral kayadır. Gölün dibini oluşturan ve eski çağlarda oluşmaya başlayan ve günümüzde de oluşmaya devam eden stromatolit adı verilen bu mineral kaya. Bu mineraller cilt sağlığına da iyi geldiği için çamur banyosu yapanları burada görebilirsiniz.

Salda Gölü boyunca uzanan arazi şaşırtıcı bir şekilde Mars’ın yüzeyine benziyor. Aslında göl ve çevresi, Mars’a benzeyen Dünya’daki iki önemli merkezden biri olarak kabul ediliyor. Kapalı havza gölü Salda’da, Mars’ta magnezyum içeriği yüksek beyaz kayalar var ki bu da Mars’ın bir zamanlar Salda ile benzer koşullarda olduğunu gösteriyor. Nehir bağlantısı olmamasına ve kapalı bir havza olmamasına rağmen, Salda Gölü hala dünyanın en temiz göllerinden biri olarak kabul ediliyor. Ancak sosyal medya nedeniyle göle artan ilgi maalesef bu doğa harikasının temizliğini tehlikeye atmakta. Göl çevresi, Denizli ve Isparta illeri başta hafta sonları olmak üzere, özellikle Türkiye’nin dört bir yanından gelen turist akını karşısında, yabancı turistleri de ağırlıyor. Maldivleri anımsatan Salda Gölü, dünyanın en ünlü plajlarından biri olan Maldivler, suyun rengi kıyıdaki çamurlu su birikintilerinin dikkat çekmesini sağlıyor. Hepimizin bildiği gibi kıyıda biriken çamur, cilde iyi gelen minarel kili şeklindedir. Göle girdikten sonra turistler kıyıdaki çamur çukuruna girip çamurda yıkanır, üzerlerine mineralli çamuru sürerler. Ziyaretçiler çamur sürdükten sonra bir süre güneşlenir, ardından çamurun üzerlerinde kurumasını bekler ve ardından tekrar göle girer. Çamur banyosunun ardından ilginç görüntüler ortaya çıkmakta ve bu eğlenceli aktivite misafirleri mutlu etmekte.

Salda Gölüne Nasıl Gidilir?

Salda Gölü, Burdur’da bulunmakla birlikte Yeşilova ilçesinde karstik oluşumla meydana gelen bir göldür. Şehir merkezine sadece 4 km uzaklıktadır. Alan yaklaşık 44 kilometrekaredir. Türkiye’nin en derin gölü 184 metre derinliğinde ve 3 derinliğindedir. Temiz su ve turkuaz yeşilinin yarattığı güzel manzaraya ek olarak, güneybatı ve güneydoğu kıyılarındaki küçük kumsallar da bölgeyi rekreasyon amaçlı kullanabilir. Salda Gölü, Burdur ilinin yaklaşık 60 kilometre batısında yer almaktadır. Türkiye’nin en derin, en temiz ve en ünlü gölleri farklı özelliklere sahiptir. Deniz seviyesinden 1140 m yüksekliktedir. Gölün arkasındaki orman, göldeki konakçılar, tavşanlar, tilkiler, yaban domuzları ve yaban ördekleriyle kaplıdır. Göl çekilince, yedi beyaz ada belirmeye başladı. Salda Gölü ve çevresi bitkiler ve yaban hayatı bakımından zengindir. Göl çevresinde 20’si 61 familyaya ait 301 su ve karasal bitki türü bulunmaktadır. Bu bitkiler arasında, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’ne göre, bitkiler endemik ve kritik tehlike altında ormangülü ve büyük yapraklı şimşir ve kekik, Trigonella rostrata ve Amelanchier parviflora vardır. Ayrıca 8 iç balık, 5 amfibi, 27 sürüngen, 69 kuş ve 5 memeli olmak üzere 114 omurgalı türü vardır. Bölgedeki 69 kuş türünün 54’ü yerli veya yazın göçen, 15’i kış göçmeni kuşlar bulunmakta. Bu kuşlar arasında yalıçapkını, mor balıkçıl ve ak balıkçıl, IUCN’ye göre çapa, Oriolus, Sylvia atricapilla, Fishedula albicollis ve Sylvia communis nesli tükenmekte olan türlerdir.

Salda gölü, doğal manzarası nedeniyle Türkiye’nin en popüler cazibe merkezlerinden biri haline geldi. “Türkiye’nin Maldivler ” olarak adlandırılıyor. Dünyanın en temiz göllerinden biri. Salda Gölü meraklıları için doğal güzelliklerin doruklarından birini oluşturur. Şehir merkezine sadece 4 kilometre uzaklıktadır. Alan yaklaşık 44 kilometrekaredir. Türkiye’nin en derin gölü 184 metre uzunluğunda ve maksimum 3 metre derinliğe sahiptir bu şekilde gölün ne kadar derin olduğunu anlayabiliriz. Temiz suyunun oluşturduğu turkuaz renklerin güzel manzarasına sahip olmanın yanı sıra, güneybatı ve güneydoğu kıyılarındaki küçük kumsallar da silinebilir eğlence araçları sağlar. Salda Gölü, Burdur’a yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova bulunur ve bu bölgede alüvyal ovalarla çevrili olan tuzlu karstik bir göl olarak adını alır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. Türkiye’de derinliği ön plana çıkması bakımından oldukça önemlidir. Suyunun temizliği ve turkuaz rengiyle güzel manzaranın yanı sıra, güneybatı ve güneydoğu kıyılarında yer alan küçük kumsallar silebilir rekreaktif amaçlı araçlar sağlar. Salda Gölü Burdur ilinin yaklaşık 60 km sıhhi yer alır. Türkiye’nin en derin, en temiz, en berrak ile gölü olarak tanınıyor. Deniz seviyesinden yüksektir 1140 m’dir. Göl suyunun kullanılması da ayrıca faydalıdır mesela magnezyum, soda ve cilt hastalıklarının tedavisinde bu suyun faydalı olduğu bilinmektedir. Uzmanların araştırmalarına göre göl suyu sivilcelere iyi geliyor. 

Hava yolunu kullanarak Salda Gölü’ne gitmek isteyenler, Isparta ve Denizli’de üzerinden gelebilirler. Ayrıca Antalya Havaalanı da kullanılabilir bir alternatif yolu kullanabilirsiniz. Birçok farklı şekilde buraya ulaşmanız mümkün olmakta. Kara yolu ile ulaşımı tercih edecek vatandaşlar ise, Burdur’a bağlı Yeşilova ilçesinin merkezine 4 kilometre mesafede bulunan bölgeye gitmek için Burdur, Antalya ve Denizli otogarlarından direkt otobüslerle gidebilir. Burdur gitmek içinse Hacılar-Yeşilova güzergahı takip edilebilir. Genel olarak Yeşilova’ya giden araçlar tercih edilmelidir. Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesine bağlıdır. Salda Gölü Denizli merkeze yaklaşık 100 kilometre, Budur merkeze 75 kilometre, Isparta merkeze 110 kilometre ve Antalya merkeze 110 kilometre uzaklıktadır Antalya merkeze 150 kilometre uzaklıktadır. Denizli, Burdur veya Antalya otogarından Yeşilova’ya giden otobüslerle Salda Gölü’ne gidebilirsiniz. Otobüs Salda Gölü’nden geçmese bile Yeşilova’ya giderek Salda Gölü’nden kalkan minibüslerden birine binebilirsiniz.

Salda Gölünde Yüzülür Mü?

Yeşilova Halk Plajı ve Salda Umman Plajı yüzmek için en iyi plajlardır. İki plaj arasında yaklaşık 3 kilometre var. Bu arada, bir kısmı bataklık olan bir göl karşımıza çıkar. Bu nedenle, belirtilen konumların dışında yüzmek tavsiye edilmez. Orman Plajını tercih ederseniz 10-15 metreyi geçmemeniz tavsiye edilir. Ayrıca karanlık yerlerde yüzmek çok tehlikelidir. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece sorun yok. Salda Gölü’nde yüzme sezonu haziran ayından eylül ortasına kadar açıktır. Salda Gölü’nün çevresi çam ağaçları ile süslüdür. Bu nedenle kamp yapmak ve piknik yapmak için uygun birçok yer vardır. Aslında Temmuz ve Ağustos aylarında Salda Gölü’nde gençlik kamplar yapılırdı şimdi ise daha özenli bir koruma mevcut.  Gölün çevresinde çok sayıda restoran da bulunmaktadır. Kamp dışında kalabilecek 1-2 küçük motel de bulabilirsiniz. Salda Gölü’nde kamp ve piknik yapılmasına şu anda izin verilmiyor. Maalesef bu karar, doğanın yok olmaya başlaması ve göl çevresindeki çevrenin artık yok edilmemesi gerektiği için verildi. Salda Gölü, manzaranın tadını çıkarabileceğiniz en güzel noktalardan biri. Burası deniz seviyesinden 1.280 metre yükseklikte. Salda Gölü Denizli’den, 1.5 km. uzaklıkta bulunmakta bu nedenle çevre illerden çokça misafir ziyaret etmekte.

 Salda Gölünün doğal şifa kaynağı suyunda yüzerek birçok rahatsızlığınızın tedavi etme imkanını bulabilirsiniz. Salda gölünün çamur banyosu ile cilt hastalıkları, sivilce, eklem ağrısı, sedef hastalığı ve diğer sorunları olanlar bu çamurla şifa bulabilir. Cildi yumuşatma, gözenekleri açma, selüloit hücreler ve çatlakları açma iyileştirici ve onarıcı etkilere sahiptir. Sivilce ve sivilceleri yok etmek, kırışıklıkları gidermek ve siğilleri emme özelliğine sahiptir. Cilde uygulanan çamur cildi sıkılaştıracak ve kendinizi genç hissetmenizi sağlayacaktır. Ayrıca hücreleri yenileyerek kan dolaşımını hızlandırabilen, kasları gevşeten, yaşlanma sürecini geciktiren, cildi sıkılaştıran, hormonal denge sayesinde kadın hastalıklarından kaynaklanan ağrıları gideren, bazı kas ve kemik problemlerini ortadan kaldıran antioksidan özelliklere sahiptir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirebilir, stresi azaltabilir ve depresyonu hafifletebilir. Bu gibi özellikleriyle Salda Gölü her yıl yerli ve yabancı birçok kişinin akınına uğramakta.  Salda gölünün eşsiz manzarasını gördükten sonra kendinizi çok şanslı hissedeceğinizden emin olabilirsiniz. Bu güzel ve eşsiz manzara eşliğinde hem tatil yapacak hem de doğa ile bütünleşeceksiniz. Mavi ve berrak suyunda yüzerek, kıyısında mineralli kumu ile güneşlenecek ve birçok rahatsızlığınız için doğadan şifa bulacaksınız.